Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 4301/2014

Ανακοίνωση 292/24.10.2014

Στις 7 Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ο νόμος 4301/2014 για την οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και αναμένεται μόνον η διευκρινιστική εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που απλώς διευρύνει την μεροληψία υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας που κατοχύρωσε η δικτατορία Μεταξά, στο να συμπεριλάβει αυτή και τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Αγγλικανούς, τους Κόπτες, τους Αρμένιους, τους Ευαγγελιστές και τους Ασσύριους χριστιανούς, επ’ ουδενί αποτελεί ικανοποίηση του από τον Μάϊο του 2006 επίσημου δικού μας αιτήματος για καθιέρωση νομικού προσώπου Θρησκευτικής Ένωσης, αφού εδώ τίθενται από τον νομοθέτη σοβαρά εμπόδια στην απόκτηση της νομικής μορφής που υποτίθεται πως οργανώνει ο συγκεκριμένος νόμος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η προσυπογραφή, δίκην ιδρυτών μάλιστα, της συστατικής πράξης του θρησκευτικού νομικού προσώπου από 300 τουλάχιστον πρόσωπα «μόνιμα εγκατεστημένα σε ορισμένη γεωγραφική περιοχή». Και αυτό, όταν ο νομοθέτης, προκειμένου να αποθαρρύνει την μέχρι πρότινος ανεξέλεγκτη ίδρυση πολιτικών κομμάτων, απαιτεί από το 2002 και μετά να προσυπογράφεται η δική τους συστατική πράξη από 200 μόνον πρόσωπα με μόνο κριτήριο να έχουν δικαίωμα ψήφου και μάλιστα ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.

Το Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών, ο φορέας της αυτοχθόνου και ιστορικά συνεχούς Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, είναι γνωστό (και δηλωθέν από το πρώτο κιόλας έτος της ύπαρξής του) ότι δεν αρκείται σε μία στενά νομική αναγνώρισή της Θρησκείας που εκπροσωπεί, αλλά διεκδικεί την θεσμική αναγνώρισή της, με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως ζώσα μορφή της Εθνικής μας Παράδοσης, που θα χρήζει σεβασμού και προστασίας, σε ίσο βαθμό με την αντίστοιχη μνημειακή μορφή της Εθνικής μας Παράδοσης. Δεν θα αρνηθούμε όμως να εξασφαλίσουμε στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία την οποιαδήποτε ενδιάμεση νομική βελτίωση της θέσης της, μέχρι την επίτευξη του τελικού μας σκοπού.

Σε αυτό και μόνον το πλαίσιο, επιλέξαμε να κάνουμε τελικά χρήση του εκτρωματικού ουσιαστικά καινούργιου νόμου, και να διεκδικήσουμε την εγγραφή μας στο ειδικό δημόσιο βιβλίο Θρησκευτικών Νομικών Προσώπων. Ήδη οι νομικοί μας επεξεργάζονται τα δέοντα και σύντομα θα καλέσουμε όλους τους Έλληνες Εθνικούς της γεωγραφικής περιοχής που θα προσδιορισθεί, να προσέλθουν και να υπογράψουν την απαιτούμενη συστατική πράξη.

Έως τότε, συστήνουμε σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους που όντως ενδιαφέρονται για την βελτίωση της νομικής θέσης της αυτοχθόνου και ιστορικά συνεχούς Θρησκείας του έθνους των Ελλήνων, της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας όπως αυτή ορίστηκε να αυτοαποκαλείται ήδη από το 1730, να αναμένουν το εντός του τρέχοντος έτους κάλεσμά μας και να ανταποκριθούν σε αυτό, με πλήρη συνείδηση της τεράστιας ιστορικής και εθνικής ευθύνης όλων μας, που μαζί καλούμαστε, όπως έγραψε ο ποιητής, να υψώσουμε επάνω στους ώμους μας τον γκρεμισμένο Ναό των Ελλήνων.

Συστήνουμε σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους που όντως ενδιαφέρονται για την βελτίωση της νομικής θέσης της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, να αναμένουν με την πρέπουσα σύνεση και ευθύνη το κάλεσμά μας, μένοντας μακριά από τυχόν κινήσεις εντυπωσιασμού, τις οποίες ίσως επιχειρήσουν ανεύθυνα πρόσωπα ή παρέες, που ενδιαφέρονται για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τον ιερό τελικό μας στόχο, δηλαδή την πλήρη παλινόρθωση της συντεταγμένης, δομημένης, παραδεδομένης και με κυριαρχικό δικαίωμα Θρησκείας μας.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι σύμφωνα με τον πιο πάνω νόμο, κάποιος «δεν μπορεί να συμμετέχει ταυτόχρονα σε άλλο θρησκευτικό νομικό πρόσωπο της αυτής ή άλλης θρησκείας ή δόγματος». Το οποίο σημαίνει, ότι χρειάζεται οξύνοια και πολύ καλό κριτήριο για το τι θα επιλέξει ο καθένας να στηρίξει με την μοναδική υπογραφή του. 

ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ