"You have such a beautiful country, but unfortunately full of garbage, congratulations for your efforts"... Με αυτήν τη φράση μας πλησίασαν ένα ζευγάρι από Ιταλούς τουρίστες που είχαν επισκεφθεί τις Θερμοπύλες, την ώρα που πραγματοποιούσαμε τον Εθελοντικό καθαρισμό. Η μόνη απάντηση ήταν "Byzantine culture"...

Από τις 08:30 το πρωί μέλη της Ν.Υ.Σ.Ε.Ε. και του Υ.Σ.Ε.Ε. με τη συνεργασία της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών Κορύβαντες και της ομάδος Πυθέας επιδοθήκαμε σε μια τεράστια προσπάθεια να μαζέψουμε κυριολεκτικά τα ασυμμάζευτα. Η ποσότητα και το είδος των απορριμμάτων μας άφησαν άφωνους. Κουτάκια αναψυκτικών της δεκαετίας του 90΄, λάστιχα φορτηγών, κονσέρβες, πλαστικά μπουκάλια από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, γυάλινα μπουκάλια με κίνδυνο πυρκαγιάς και φυσικά τα "καθιερωμένα" "επισκεπτήρια" δηλαδή διάσπαρτα κόπρανα από δίποδα χωρίς ίχνος σεβασμού του τόπου, ήταν μερικά από αυτά που συναντήσαμε.

Ο όγκος που μαζεύτηκε ξεπέρασε κάθε φαντασία και στο τέλος μας τελείωσαν και οι σακούλες. Επίσης αποψιλώσαμε και μαζέψαμε τα ξερά χόρτα για τον καλλωπισμό του χώρου. Να σημειωθεί ότι το κανάλι ΕΝΑ της Λαμίας ήταν εκεί για ρεπορτάζ.

Μετά το πέρας της καθαριότητας και αφού κατέφθασαν και μέλη της κοινότητας Τοξόλυρος, συγκεντρωθήκαμε στον λόφο του Κολωνού όπου πραγματοποιήθηκε λιτή Ιεροπραξία από μέλη της Ν.Υ.Σ.Ε.Ε. και του Υ.Σ.Ε.Ε. και αποδώσαμε Τιμές με την κατάθεση στεφάνου από κοινού με όλες τις ομάδες να συμμετέχουν!

Εκφωνήθηκε απόσπασμα από ποίημα του Ανδρέα Κάλβου: "Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι• θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" ...κάνοντάς μας να σιγήσουμε αυθόρμητα για ένα λεπτό. Για την κίνηση μας αυτή είχαμε ενημερώσει τον Δήμο Λαμίας στον οποίον θα αποστείλουμε και την αναφορά που θα συντάξουμε σχετικά με το τί βρήκαμε σε έναν τόσο σπουδαίο τόπο των Προγόνων και ευελπιστούμε να γίνουν από δω και πέρα οι όλες οι ανάλογες ενέργειες για να μην ξανασυναντήσουμε τέτοιες εικόνες.

Η ίδια αναφορά θα σταλεί και στην Αρχαιολογική Εφορεία Λαμίας η οποία και μας παραχώρησε την άδεια για τον καθαρισμό. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις άδειες - παρωδίες (βλέπε ανακοίνωση Υ.Σ.Ε.Ε. νούμερο 214 / 23,6,2009) αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις Εθελοντικές ενέργειες καθαρισμών Αρχαιολογικών Χώρων με αδειοδότηση αλλά με επιλεκτικότητα και μόνον όπου βρίσκουμε κατά εξαίρεση άτομα με Λογική και υψηλή αίσθηση καθήκοντος στις αρμόδιες θέσεις.

Σαν Πολίτες, έτσι και αλλιώς όταν επισκεπτόμαστε Ιερούς μας Τόπους και εντοπίζουμε απορρίμματα τα μαζεύουμε χωρίς άδειες. Οι αδειοδοτήσεις για οργανωμένη ενέργεια είχαν και έχουν σκοπό να παραδειγματίσουν τον κάθε Πολίτη και να τον φέρουν πιο κοντά στους παραμελημένους μας Ιερούς για τους Έλληνες Τόπους.

Η Ελληνική Εθνική Παράδοση και Ιστορία αρχίζει πολύ πριν και συνεχίζει πολύ μετά από το νέο μουσείο της Ακροπόλεως. Οφείλουμε να γνωρίζουμε! Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να καθαρίσουμε τον Αρχαιολογικό Χώρο, τον φίλο Απολλώνιο κάτοικο της Λαμίας.